Aan je zonnepanelen kun je een thuisbatterij (thuisaccu) koppelen. Dat is een grote batterij die opgewekte stroom, die je op dat moment niet nodig hebt, opslaat. Handig, maar is het ook voordelig? IedereenZon gaat met u d evoor- en de nadelen langs. Zolang de salderingsregeling geldt, is het in Nederland voor consumenten namelijk financieel nog niet rendabel om een thuisbatterij aan je zonnepanelen te koppelen. De kosten van zo’n systeem beginnen momenteel vanaf een paar duizend euro, maar kijk niet gek op van €7000. Wel zijn sommige systemen modulair. Dat wil zeggen dat je eventueel klein kunt beginnen en later modules aan je accusysteem kunt toevoegen. Met een thuisbatterij of thuisaccu kun je te veel opgewekte zonnestroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Zo'n accu hang je aan de muur. Of hij krijgt een vaste plek in bijvoorbeeld een kelder, carport of schuur. Het formaat is vaak vergelijkbaar met een cv-ketel. Het gewicht ook, maar veel zwaarder kan ook.
Thuisbatterijen zijn bijvoorbeeld niet geschikt om grote hoeveelheden in voorjaar, zomer of herfst opgewekte stroom op te slaan om daarmee de donkere wintermaanden mee door te komen. De capaciteit van de huidige thuisaccu's volstaat hooguit voor één of enkele dagen stroomverbruik van een huishouden. Een elektrische auto kan in principe ook goed als thuisbatterij fungeren. De capaciteit van het batterijpakket is een stuk groter dan van losse thuisaccu's, dus je kunt er voor meer dagen stroom in opslaan. Maar hiervoor heb je een auto én laadpaal nodig die de stroom twee kanten op kunnen sturen. Dat heet 'bidirectioneel laden'. Dat heeft de toekomst, maar er zijn er in 2022 nog weinig.
Elektriciteitsnet
Kleinere accu's kunnen wel belangrijk worden voor het balanceren van het elektriciteitsnet. Ze helpen dan wisselingen in het aanbod van zon en wind op te vangen, zodat er minder fossiele energiecentrales nodig zijn. Er zijn proeven geweest waarbij consumenten gratis over een thuisaccu konden beschikken, op voorwaarde dat de netbeheerder het laden en ontladen van de accu op afstand kon aansturen.
Sommige thuisaccu's hebben een geïntegreerde omvormer. Die kun je dus het beste meteen aanschaffen als je zonnepanelen installeert. Andere sluit je aan op de al aanwezig omvormer. Afstemming tussen omvormer en thuisbatterij is belangrijk. Schakel daarom altijd een deskundige installateur in.
Gratis huisscan en advies van IedereenZon. In 2 minuten advies voor zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen. Ook over de levensduur! Een accu gaat naar verwachting minder lang mee dan zonnepanelen. Dus je zult nog een keer een nieuwe moeten kopen. De kwaliteit en mate van 'slimheid' van de thuisaccu bepalen of de accu 5 jaar of misschien wel 20 jaar goed blijft werken. De fabrieksgarantie is meestal 10 jaar. De prijzen van accu’s zullen de komende jaren omlaag gaan. Maar zolang je je opgewekte stroom redelijk gunstig aan het net kwijt kan, blijft dat een voordeligere optie.
https://www.solaredge.com/nl/StorEdge-solutions
https://enphase.com/nl-be/installers/storage/encharge-3
Contact opnemen